Ana içeriğe atla

Aliexpress Alışveriş Günlüğü

Merhabalar,

Bugün Aliexpress'ten alışveriş yapmakla ilgili tecrübelerimi anlatıcam. Aliexpress dünyaca ünlü bir e-ticaret sitesi. Çinli üreticileri dünyayla buluşturuyor. Türkiye'de satılan pek çok ürün Çin'den ithal edilmekte. Bunların başında da; elektronik ürünler ve aksesuarlar geliyor. 

Ben bugüne kadar yaklaşık 15-20 kadar alışveriş gerçekleştirdim. Peki nasıl oldu? İnternetten alışverişler bana hep güvensiz gelmiştir, özellikle de giyim konusunda. Kumaşın yapısı, kişide duruşu, ölçüsü vb. özelliklerin belirsizliği; iade durumlarında kargoya gitme süreci falan can sıkıcı olduğu için internetten alışveriş yapmıyordum. Aliexpress ile bunu kırdım. Çünkü gerçek kullanıcı yorumları ve fotoğrafları, kötü bir sürprizle karşılaşmamı engelledi. Eğer siz ticari anlamda ithalat yapıp yurt içinde satış yapmayı düşünmüyorsanız, gelin adım adım alışveriş sürecine bakalım.


1) Aliexpress mobil uygulamasını indirin

Web sayfasından da alışveriş yapabilirsiniz, ama kullanım ve erişim kolaylığı açısından mobil uygulamayı tavsiye ederim.Uygulama kullanılarak yapılan alışverişlerde bazı ürünler web sitesindeki fiyatından yüzde 30'a varan indirimle satılıyor. Ayrıca uygulamada Freebies dedikleri çekiliş var. Bu çekiliş için her gün sunulan ürünlerden 2 tanesine başvurabiliyorsunuz. Kazanırsanız 0,01 dolar (şimdiki haliyle 0,04 tl) ödeyerek ürüne sahip oluyorsunuz.

2) Kayıt olun

3) İhtiyacınız olan ürünü kategori bölümünden ya da arama çubuğuna yazarak bulun. 

Aynı veya benzer ürünü pek çok satıcıda farklı fiyatlarda görebilirsiniz. Buradaki önemli kısım ise hangi satıcıdan alacağınıza karar vermek.

4) Güvenilir satıcı ve uygun fiyatı bir arada bulun.

Beğendiğiniz ürünü, farklı isim dizeleriyle arayın. Örneğin; yeşil elbise yerine 'elbise yeşil' veya 'green dress' şeklinde arayabilirsiniz. Sitede Türkçe dil seçeneği olmasına rağmen her ürün birebir şekilde ilan edilmiyor. Seçtiğiniz ürünün sayfasını aşağıya kaydırdıkça aynı veya benzer ürünlerin farklı satıcılarda yer aldığını göreceksiniz, bu da sistemin bir algoritması.

Ürün sayfasında bakacağınız yer öncelikle sipariş sayısı olmalı. Sonrasında kullanıcı yorumlarına bakmalısınız. Kullanıcı yorumlarının değerlendirmesiyle ürünün puanlaması görünüyor zaten. 4 yıldızın altında ürün almamanızı tavsiye ederim. Bu arada ürünün sadece yıldızına bakarak da karar vermeyin. Çünkü o ürünü 1 kişi alıp 5 yıldızlı değerlendirmiş olabilir, bu durumda sonuçlar objektif olmayacaktır. Kullanıcı yorumları bizim için çok önemli.

Hem sipariş sayısı yüksek hem de kullanıcı yorumları görsellerle desteklenmiş şekilde yapılan yorumlar olumluysa o ürünü alabilirsiniz. Alım aşamasında siparişi verirken sayfanın kupon verip vermediğine bakın. Pek çok sayfa 2 dolar değerinde kullanım kuponları veriyor ama bunların belirli sipariş alt limiti oluyor. Nedir mesela; 80 lira ve üzeri siparişinizde 7 liralık mağaza kuponu kullanarak ürünü indirimli alabilirsiniz. Gümrük limitimiz şu anda 30 euro. Değeri 30 euroyu geçen her ürün için (sipariş toplamı değil, bir sepette farklı sayıda ürününüz olabilir.) gümrük vergisi ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zaten cep telefonu gibi aletlerin girişi yasak, ama alanlar alıyor bir şekilde.

5) Ürünü satın alın.

Ürünümüzü sepete attıktan sonra ödeme kısmına geldik. Üye olurken yazacağınız adres önemli, bunu Türkçe bir şekilde yazıyorsunuz, mesela Atatürk Mahallesi gibi, çünkü kargoyu size teslim edecek olan kurum PTT. Posta kodunuz gibi bilgileri tam yazdıktan sonra kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Bu anlamda güvenliğinizi korumak için Sanal Kredi Kartı kullanabilirsiniz. Cep telefonunuzdaki mobil bankacılık uygulamasından sanal karta başvurup anında kart numaranız ve diğer bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Nedir bu Sanal Kart? İstediğiniz miktarda tutarı gerçek kredi kartınızdan aktararak alışveriş yapabiliyorsunuz, böylece kart bilgileriniz ele geçirilse bile içinde limit olmayacağı için güvenle kullanabilirsiniz. Aliexpress yeterince güvenli bir site zaten, bu tür sorunlar yaşayacağınızı sanmıyorum.

Ürününüzün fiyatı TL olarak görünse de ödeme kısmında dolar bazlı görünecek ve kartınızdan dolar değerinde çekim yapılacak. Banka, doları türk lirasına kendi kurundan çevireceği için çok ufak da olsa ödeyeceğiniz miktar artacaktır. Ödemenizi yaptıktan sonra sipariş maili gelecek ve ürünü beklemeye başlayacaksınız.

Kargo seçeneğini ürünü sepete atarken seçmeniz gerek. Satıcı ürün sayfasında gönderim seçeneklerini belirliyor.  Düşük tutarlardaki ürünler genelde 'China Post Ordinary Small Packet Plus' ile geliyor. Bu ürünler sadece Çin içinde takip edilebiliyor. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra takibi yok, beklemeye başlıyorsunuz. Siparişin gelme süresi maksimum 60 gün oluyor ve sipariş sayfanızdan bunu takip edebiliyorsunuz. Siz ürünün ulaştığını teyit etmedikçe de satıcıya para geçmiyor, Aliexpressin havuzunda bekletiliyor. Takipsiz kargolarla ilgili sorunlar çıkabiliyor, ürün gelmiyor mesela, ama  satıcı kaynaklı da olabilir, sevkiyat esnasında, gümrük ve postanede kaybolmuş olabilir, bir de eğer apartman girişine falan bırakıldıysa başkası tarafından alınmış olabilir. Fiyatı 25-30 lirayı geçen ürünler genelde satıcı tarafından takipli kargoyla gönderiliyor zaten, onları da hem Çin'de hem Türkiye'de takip edebiliyorsunuz haliyle. Eğer ürününüz düşük fiyatta ama siz takipli kargoyla gelmesini istiyorsanız, 1-2 dolarlık farkla bu seçeneği satın alabilirsiniz, ürünü seçerken bu seçenekler görülüyor zaten.

Bazı kötü niyetli insanlar takipsiz kargolarda, ürünü almasına rağmen almadım diyerek dispute(tartışma) açıyor ve parasının iadesini talep ediyor. Dünya bir denge üzerine kuruludur, haksız olarak elde ettiğiniz her türlü maddi manevi kazanç sizden farklı şekillerde gider. Bunu ister dini inancınıza dayandırın isterseniz karma diyin. 3 dolarlık bir ürünü bu şekilde alıp, 30 dolarlık masraf yaratacak hastalığa sahip olabilirsiniz.

6) Ürünü aldığınızı onaylayın.

Ürününüz geldiyse onay verip alışverişi tamamlamış oluyorsunuz, onay sırasında isterseniz görsellerle destekleyerek yorum yapabilirsiniz. Ürününüz 60 gün sonunda gelmediyse, para iadesi isteyin. Satıcılar genelde süreyi uzatma yolunu seçiyorlar. 
Ürün gelmemesi bir kez başıma geldi. 2 dolarlık bir ürün, satıcının süreyi uzatmasıyla birlikte 80 gün boyunca gelmeyince para iadesi istedim ve 2 gün içinde param hesabıma yattı.
Bazı durumlarda 60 gün sınırını geçen ürünler, para iadesi yapıldıktan sonra geliyor. Akıllara 'Peki parayı nasıl ödeyeceğiz?' sorusu geliyor. Bu durumu satıcıya bildirin, satıcı bazen hediye ediyor. Siz de; tekrar sipariş açıp ürünü göndermemesi gerektiği konusunda mesaj yazabilirsiniz. Sonrasında da ürünü teslim aldığınızı onaylayıp işlemi tamamlarsınız. Böylece hak geçmemiş olur.

Not: Ürünler Çin'den geldiği için ürünün sağlık açısından güvenilirliği konusunda şüpheleriniz olabilir. Ben gıdayla teması olan ürünler, kozmetik ürünleri ve sürekli giyebileceğim ürünler almamaya çalışıyorum.
Bir sonraki yazımda aldığım ürünleri görselleriyle birlikte anlatabilirim. Sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz.

İyi alışverişler :)




Yorumlar