Ana içeriğe atla

Evde Yoğurt Yapımı / Homemade Yogurt

Bugün evde yoğurt yapmayı denedim ve biraz sulu da olsa güzel bir yoğurt çıktı ortaya. Pek çok uzman endüstriyel yoğurtların zararlı olduğunu, ev yapımı yoğurt yenilmesi gerektiğini söylüyor ama unuttukları nokta şu; özellikle büyük şehirlerde çiğ sütü nereden temin edicez, nasıl güvenicez?

Ninelerimiz, dedelerimiz yapardı, hiç de bir şey olmazdı tutumu yanlış. Öncelikle bakteriler zamanla direnç gösteren organizmalar. Nasıl ki insanların hastalıklara karşı direnç gösterip hayatta kalması ve yaşam süresi uzadıysa, bakterilerde de böyle bir durum mevcut. Bir diğer konu, hastalıkların ya da ölümlerin gıda kaynaklı olabileceği ihtimalinin düşük olması. Bilim ilerledikçe bulunan mikroorganizmalar ve etkisi, konulan tanılarla birlikte bugün pek çok hastalığın gıda zehirlenmesi kaynaklı olabileceğini biliyoruz.
Bu açıdan bazı değerlendirmeleri yaparken o günün koşullarını değerlendirerek yapmalıyız, tarihi olayları yorumladığımız gibi.

Biliyorsunuz ki gıdalarda insan sağlığını tehdit eden pek çok hile yapılmakta. Çiğ sütün benim aklımda soru işareti yaratan ve güvenlik tehdidi oluşturan unsurlarına bakalım:

1) Hayvan sağlığı : İnek sütü için konuşacak olursak, ineğin hastalıklı olması, kullandığı ilaçlar vb.durumlar süte doğrudan etki ediyor

2) Sağım şartları : İneğin sağıldığı ortam, sağan kişi, sağılan kap mikrobiyolojik olarak yüklü olursa süte direkt olarak karışır.

3) Saklanma ve taşıma şartları : Çiğ sütün satış için konulduğu kaplar steril değilse ve satış yapılacak yere kadar uygun sıcaklıkta ve sürede muhafaza edilemezse sütte gerek mikrobiyolojik gerekse fiziksel özellikler bakımından(görüntü, koku vb.) değişiklikler oluşabilir.

Bütün bu unsurlar güvenilirse, çiğ sütü alıp evde kullanabilirim. Bu yüzden bakanlık onaylı çiğ sütü alıp denedim. Bakanlık onaylı olunca bu saydığım bütün unsurlar mükemmel mi oluyor, hayır ama en azından içim bir tık daha rahat oluyor.

Bir de markette satılan süt ve süt ürünlerine öcü muamelesi yapılmasını yanlış buluyorum. Elbette kapitalist odakların kazançları var ama büyük şehirlerde yaşamakta ısrar ediyorsak milyonlarca insanı doyurmanın da bir yolunu bulmalıyız ve bu yol endüstriyel üretimden geçiyor. İşlenmiş sütleri içmemek ama çiğ sütü evde kaynatıp sağlıklı olduğunu düşünmeniz de aynı oranda yanlış. Evde dakikalarca ya da saatlerce kaynattığınız sütte ölmeyen mikroorganizmalar kalabilir, ayrıca bütün protein ve yararlı bakterileri de öldürmüş olabilirsiniz. Bu anlamda bilinçli olarak bunları uygulamak en doğrusu olacaktır. İnternette pek çok kaynak bulabilirsiniz. Ayrıca pastörize, UHT gibi kavramları ve nasıl-neden yapıldıklarıyla ilgili kaynakları da okursanız, bu ürünlere öcü gözüyle bakmamış olursunuz.

İşin özeti, keşke herkesin kendi gıda ihtiyacını kendi karşılayabileceği sistem olsa, herkesin minik bir tarlası, ufak bir ahırı olsa ve herkes üretimini gönül rahatlığıyla yapıp eksik olanları da takas etse. Tabi bunun için çok geç kaldık o da ayrı bir mesele.

Şimdi yoğurt yapım aşamalarına gelelim.

Malzemeler:

3 kilo çiğ süt
Ev yapımı yoğurt mayası ( 1 litre süte 1 yemek kaşığı)



Yapılışı:

1) Çiğ sütümüzü temiz bir tülbentten geçirip tencereye dökelim.
2) Sütü hafif ağzı açık bir şekilde kaynamaya bırakalım.
3) Kaynamaya başlayınca kepçe yardımıyla karıştırıp havalandıralım.
4) 10 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra soğumaya bırakalım.
5) Ben tencerede değil ufak cam kavanozlarda yapmayı uygun gördüm ve cam bir kavanoza sütümü doldurdum.
6) Gıda termometreniz varsa 45 dereceye gelince mayamızı koyup ağzını havlu peçeteyle kapatıp, üzerini de bez bir örtüyle örtüp 5 saat bekletelim.
7) Buzdolabında 16-24 saat beklettikten sonra açıp tüketebilirsiniz. 

Buzdolabından çıkan yoğurt

Afiyet olsun :)

Hello everyone,

Today I decided to make a yogurt. I wrote something about raw milk above and it contains some political, sociological critics in Turkish so I won't translate it. Just to know that if you trust your raw milk both personally and legally approved, you can try and consume your homemade products.

Ingredients:

3kg raw milk
Yogurt starter culture (Mine was a yogurt, not market product but you can use it)

Directions:

1) Put the raw milk in a pot
2) Boil the milk slightly open
3) Ventilate it with spoon when it starts to boil.
4) Let it cool after it boiled 10 minutes.
5) After that I put the milk in jars.
6) I put the cultures when the milk is 45 Celcius and cover the jar's mouth with a napkin and covered the jar with cloth and wait 5hours in room temparature.
7) After it waited 16-24 hours in fridge, you can open the jar and consume it.


Yorumlar