Ana içeriğe atla

Šibenik: Adriyatik'in Otantik Şehri

Unesco Dünya Mirası'nda Yer Alan Tarihi Güzellikler

Hem Zadar'a hem Split'e 1 saat uzaklıkta olan bu güzel şehir, taş evlerden oluşmuş tarihi bir dokuya sahip. Araç ile gelmenizi tavsiye etmekle birlikte otobüsle geldiğinizde merkezde yer alan otogar sayesinde kendinizi eski şehrin başlangıcında bulabilirsiniz. İçinde 2000 yılında Unesco Dünya Mirası'na girmiş St. James Katedrali yer almakta. 1431 yılında yılında inşaasına başlanan yapının bitirilmesi 105 yıl sürmüş. Hırvatistan'ın erken dönem Rönesans eserlerinden biri olarak heybetiyle karşımıza dikiliyor. Katedral merdivenlerinin hemen yanında turizm ofisi yer alıyor. Açık olduğu saatlerde giderseniz hem ücretsiz bir şekilde tanıtım kitapçıkları ve haritalarından alabilir hem de yetkililerden tavsiyeler alabilirsiniz. Ayrıca son dönemlerin popüler dizisi olan Game of Thrones'un bir kısmı bu şehirde çekilmiş. Dolayısıyla turistler için pek çok hediyelik eşya bulunmakta ama fiyatları pahalı.
St.James-Katedral
St. James Katedrali

2017 yılında Unesco Dünya Mirası listesine giren diğer bir yapı ise 1500'lü yıllarda yapılan ve şehri savunmak için en önde yer alan St. Nicholas Kalesi. Sibenik geçmişten beri Adriyatik'te yer alan önemli limanlardan birine sahip ve bu şehri 4 kale savunuyor; St. Jonh, St. Barone, St. Michael ve St. Nicholas. Bunlardan biri olan St. Nicholas'a ulaşmak ise Mayıs-Ekim ayları arasında 30 dakika süren deniz yoluyla olmakta. Gerekli bilgileri yine turizm ofisinden edinebilirsiniz.

Şehir Turu

Sibenik'in bir liman şehri olduğunu söylemiştik ve bu şehirde ünlü Türk iş adamının yaptığı marina ve lüks bir otel bulunmakta. Bu anlamda yerel halk istihdam yarattığı için Türkleri seviyor.

Sibenik'te sahilden başlayarak merdivenler üzerinde yükselen şehrin tepesine çıktığınızda ise St. Micheal Kalesi'ne ulaşacaksınız. Sibenik'in tepeden manzarasını ve adacıkları buradan görebilirsiniz. Burada zaman zaman konserler ve sergiler düzenleniyor, onlara da katılabilirsiniz.
Hırvatistan-deniz-kıyı
Şehrin kıyıdan görüntüsü

Bu küçük şehirde konaklama için pek çok hostel ve otel mevcut. Tek başıma bir gezgin olarak yorumları iyi hostellerden birinde konakladım. Sezon başlamadığı için odalar boştu ve etraf sessizdi. Şehrin her yerine de yürüyerek ulaşabileceğim mesafedeydi. Deniz turizmi için geleceksiniz bölgenin farklı koylarında yer alan pek çok sahil bulunmakta. Aynı zamanda dağınık şekilde konumlanmış olan önemli tarihi eserleri görebilmeniz için araç kiralamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Benim Mart ayında ziyaret ettiğim Sibenik'in sokaklarında yürürken ve dik merdivenlerini çıkarken kendinizi Ortaçağ'da hissedeceksiniz. Konumundan dolayı kapalı sezonda bile ılıman bir iklime sahip olan Sibenik'te gündüz güneşiyle tarihe tanıklık ederek yürüyebilir, yol kenarında yer alan kafe ve restoranlarda deniz manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.  Sahilde yer alan binaların çoğu restoran veya pansiyon olarak hizmet vermekte ama sezon açılmadığı için pek çoğu kapalıydı. Ben hostel sahibinin tavsiyesiyle, çok pahalı olmayan ve lezzetli yemekler yapan restoranların birinde öğle yemeğimi yiyip kahvemi içtim. Turistik zamanlarda bu restoranlar çok pahalı olabildiği için gitmeden önce fiyatlarını araştırmakta fayda var.
Akşam ise ışıklandırılmış olan St. Micheal Kalesi ve St. James Katedrali manzarasında sahilde dalgaların sesini dinledim.
sardalya
Öğle yemeğim
Kışın kafa dinlemek ve tarihi yerleri ziyaret etmek isterseniz ziyaret edebilirsiniz. Yazın ise daha kalabalık ve pahalı olacaktır ama aynı zamanda kapalı olan tarihi yerleri görebilir ve mavinin derinliklerine dalabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Dalmaçya

Yorumlar