Ana içeriğe atla

Belçika ile İlgili Pratik Bilgiler

Selaam,

Bu yazımda Belçika'ya 1 aydan uzun 1 yıldan az süreyle gidiyorsanız sizin işinize yarayacak bazı bilgiler vermek istiyorum. Tabi belirtmekte fayda var; bu bilgilerin çoğu Felemenk bölgesiyle ilgili olacak. 

ULAŞIM
Herentals Tren İstasyonu

Aracınız yoksa sık sık bisiklet ve tren kullanacaksınızdır. Tren için ülkenin her yerinde hizmet veren SNCB'nin ingilizce dil seçenekli web sitesi ve uygulaması var. Kullanımı oldukça kolay. Bilet seçeneklerinde kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Haftasonları gidiş-dönüş biletleri %50 indirimli. Onun dışında uzun mesafe gidicekseniz ve sık sık uzun seyahatlere çıkmayacaksınız 10 binişli multi rail pass almanızı öneririm. 2020 yılında 83 euro idi. Enflasyonu olan bir ülke olmadığı için 2021'de de aynı kalacaktır fiyatı. Böylece 1 bilet 8,3 euro olmuş oluyor. Tren seferleri genelde gece 12'de bitip sabah 5 gibi başlıyor.

Otobüsler ise her bölgede ayrı firmanın işletmesinde. Yani Felemenk Bölgesi'nde de Lijn, Wallonia bölgesinde TEC, Bruksel'de ise STIB işletiyor. Ben çok kullanmadım ama en işlevlisi ve düzgün çalışanı de Lijn. Biletler bölümünde bilgi ve satın alma seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

Gelelim bisiklete. Merkezi yerlerdeki istasyonlarda bisiklet kiralamanız mümkün ama hali hazırda bisikletiniz varsa yakın yerlere bisikletle gitmek hem zevkli hem güvenli. Hollanda sınırına gitmişliğim vardır yanımdan vızır vızır arabalar geçerken :)

YEMEK

Türk Mutfağı favorim olduğu için pek beğenemedim yemeklerini ama genel olarak Fransız mutfağı ağırlıklı. Genelde yemeklerin yanında patates oluyor. Ya püre ya kızartma ya haşlama ve mayonez tabi. Belçika'nın patates kızartması meşhur biliyorsunuz. Hemen hemen her caddede bir 'frituur' görmeniz mümkün :) Eğer aktif spor yapmıyorsanız gerçekten kilo almanız çok olası, sonuçta söz konusu olan patates kızartması :D Gerçi Belçika'da obez kategorisinde hatta doğru düzgün kilolu insan görmedim, muhtemelen sürekli bisiklet kullanıyor olmalarından ve sporu hayatlarının bir parçası yaptıklarından ötürü. 
Beğendiğim yemekleri ise 'stoofvlees' oldu. Dana etinden yapılan, sosunda bira olan olan et yemeği. 
Bir diğeri ise vol au vent, domuz veya tavuk parçalarından yapılmış ufak köftelerle birlikte puf börekle servis edilen bir tavuk yemeği.
Brüksel'deyken yediğim restoranda menüde steak tartar görmüştüm ama çiğ kıymayla olan bir yemek olduğunu öğrenince vazgeçmiştim. Sizin de aklınızda bulunsun, steak gördüm diye yapıştırmayın siparişi :D 
Sezonda da midyeleri meşhur ve tüketiliyor bolca.
Witloof dedikleri bir bitkiyle de sebze yemeği yapabiliyorlar. Bizde yabani hindiba olarak geçiyor ama ben hiç görmemiştim.Witloof görüntüsü marula benziyor ama tadı acımtrak. Seveni var ama genelde pek bizim damağımıza göre değil.

Ve bir de meşhur waffle var tabii. Liege ve Bruksel waffle'ı ayrı. Farkları şeker ve boyut oranları. Üzerine seçtiğiniz sosları veya meyveyi koydurup yiyorsunuz. Şahsen ben normal buldum. Yani inanılmaz bir özelliği yoktu. Benim evde yaptığım krep üzerine çikolata kreması sürüp muz ve çilek ekleyip yaptığım dürüm bin basar, hahah:D Ama gitmişken yiyin tabi.

Ve geldik biralara. Belçika'da 500'e yakın bira markası var. Her bölgenin bir birası var diyebiliriz. Brugge'da bira müzesi mevcut, merak edenler gezebilir. Onun dışında Gent'de de tadım yapabileceğiniz cafeler bulunmakta. Mechelen'de dolaşırken birahane karşınıza çıkabilir, buraya da rezervasyon yapıp hem bira yapılışını görüp hem de tadabilirsiniz. Belçikalılar hafif bira içmiyor, gördüğüm en düşük alkol derecesi bira için %6,5 gibi bişeydi. Genelde 7-10 arası dereceleri var. Ayrıca 50 cl'lik değil 33'lük olarak satılıyor marketlerde genelde.

Alışverişi markt denilen pazar diye çevirebileceğimiz yerlerden yapmanızı öneririm. Haftanın belirli günü kuruluyor, aynı bizlerdeki pazar gibi taze sebze meyve, balık vb. bulabilirsiniz. Marketler pahalı. Ama ucuzluk marketleri diyebileceğimiz marketler de var. Lidl, Aldi gibi. Hatta market broşürlerini gösteren birkaç uygulama var, onları indirip ne zaman ne gelecek haberdar olabilirsiniz :)
Bazı marketler ise şu şekilde;
Delhaize-Ürün kalitesi ve çeşitliliği çok ama pahalı
Spar-Ürünler normal kalitede ve bulunabilirlikte, ortalamanın üzerinde pahalı
Aldi-Alman kökenli olduğu için alman menşeili ürünleri ağırlıkta ama uygun fiyatlı
Lidl-Alman kökenli olduğu için alman menşeili ürünleri ağırlıkta ama uygun fiyatlı

Marketler ve mağazalar genelde 6-7 arasında kapanıyor. Bu saatten sonra ise Nachtwinkel dedikleri gece marketleri açılıyor. Burda da ihtiyacınız olan ürünleri bulabilirsiniz ama bir süpermarket çeşitliliği olmuyor.

ALIŞVERİŞ

Antwerp, Felemenk bölgesinde her türlü markayı bulabileceğiniz bir şehir. Bunun dışında genelde şehir merkezlerinde bilindik markalar var; H&M, C&A, Zara vb.gibi. Bunun dışında online sitelerden de siparişinizi verebilirsiniz, Bol.com bu konuda güvenilir ve hızlı, Hollanda firması.

Covid-19 yüzünden başlayan süreçle birlikte pek çok işletme mobil veya kart ile ödeme kabul ediyor. Bunun için bir banka hesabı açtırabilirsiniz. 90 günden fazla kalmak üzere geldiyseniz zaten oturum kartı almanız gerekecektir, bunun için belediyeye gidip bildirinizi yaptıktan sonra hesap açmak için bankaya gidebilirsiniz. Gerçi pasaport ve adres bilgisiyle de açılabiliyor ama bu tür bilgiler her an değişebildiği için sormanızda fayda var. Bankalardan ING bunlardan biri, ama Wallonia bölgesinde geçerli olmayabiliyor 'bancontact'. Yani Felemenk tarafında kalacaksanız ING işinize yarar ama bunun dışında diğer bankalar da var, Belfius, BNP, KCB gibi. Ücretsiz hesap açma seçeneğini sormayı unutmayın :)

Bu arada ING ile olan anımdan bahsetmek istiyorum. Ücretsiz olduğunu telefonda teyit ettikten sonra şubeye gittim. Evraklarım hazırlandı ve çıktım. Sonrasında bir mail geldi, oturum kartı olmadan sadece pasaportla ücretsiz hesap açılamadığını ve hesap açma işlemimim diğer ücretli bir hesap şeklinde yapılacağı ama bu ücretin yatırılacağı söylendi. Maili anlamakta zorluk çektim çünkü eğer yanlışsa ya iptal edilirdi ya da ücretli hesap açılıp yanlışlık olduğu söylenirdi gibime geliyor Türkiye'de. Ama orda gerçekten yıllık ücret olan 33 euro hesabımdan çekildikten sonra geri yatırıldı. İşte bu noktada haklarınızın gasp edilmediği veya hakkınızı almak için ekstra çaba sarfetmediğiniz bir ülkede yaşadığınızı anlıyorsunuz. Benim 'helal olsun' dediğim anlardan biriydi. Burdan Belçika iyi Türkiye kötü gibi bir anlam çıkarılmasın lütfen. Sadece şunu söylemek istiyorum, uygun yasaları koyup liyakata önem verip insana, vatandaşa değer verildiğinde ve buna göre hizmet edildiğinde Türkiye cennet olur, dünyanın 1 numaralı en güzel ülkesi olur. Çünkü coğrafyamız, kültürümüz, insanımızın mayası o kadar güzel ki.. İhtiyacımız olan tek şey Atatürk gibi vizyoner, ahlaklı, akıllı yöneticilere sahip olmak her kademede. Umarım bir gün olur. Bu yüzden aktif vatandaş olalım ve sesimizi çıkaralım birlik olup bütün haksızlıklar karşısında. Böyle yöneticiler olalım veya seçelim.

EĞLENCE-KÜLTÜR-SANAT
Brugge

2020 yılında eğlence mekanları, müzeler nerdeyse bütün yıl kapalıydı diyebilirim. 2021 yılında da en kötü ihtimali düşünerek planlamak şimdilik daha iyi. O yüzden sadece gezmeye gidebilirsiniz şehirleri, zaman zaman restoran ve kafeler de kapalı olduğu için yanınıza yiyecek-içecek almak da marketten almak kadar bir çözüm. Gerek günübirlik gerekse konaklamalı olarak ziyaret edebileceğiniz güzel şehirler var. Tren yolculuğunuz tek gidiş 2,5saatten fazla sürüyorsa günübirlik seyahat yorucu olabilir. O yüzden planlamanızı ona göre yapın derim. Günübirlik veya farklı günlerde birkaç gün gezebileceğiniz şehirler ise şöyle;

Lier-1 gün yeterli
Mechelen-1 gün yeterli
Antwerp-Farklı günlerde gidilebilir, hem müze hem şehir hem alışveriş hem eğlence ziyaretleri
Leuven-1 gün yeterli
Baarle Hertog- Burası hem Belçika hem Hollanda toprağı içerisinde yer alıyor, sokakta B+NL şeklinde sokakta sınır çizgileri görebilirsiniz:) 1 gün yeter ve artar.
Kortrijk-1 gün yeterli
Oostende-1 gün yeterli, sahil şehri
Gent-Hem üniversite hem tarihi güzelliklere sahip, birkaç gün tavsiye ederim.
Brugge-En meşhuru tabi:) Turistik bir şehir, bence 1 gün yeter ama yine de o havayı hissetmek için 1 gece konaklama yapılabilir.
Brüksel-Birkaç gün ayrılabilir
Ardennes-Kamp, doğa tatili için güzel, birkaç gün gidilebilir
Dinant-1 gün yeter

Yalnız Wallonia bölgesinde ulaşım sıkıntı. Trenle ana duraklara gidebilirsiniz ama her şatoyu ya da her tarihi yeri göreyim derseniz araç olmadan sıkıntı çekersiniz çünkü efektif bir ulaşım sistemi yok. Bağlantı, aktarma ve sefer günleri ve saatleri sıkıntılı.

Benim 8 aylık Covid-19 gölgesinde geçen deneyimimde edindiğim bilgiler bu şekildeydi. Umarım bunlardan çok daha fazlasını yapıp tadını çıkarırsınız.

İyi yolculuklar :)





Yorumlar