Ana içeriğe atla

Otantik Bir Lezzet : Firik Bulgur

Selaaam,

Bugün tadını yıllar önce adını ise kısa süre önce keşfettiğim bir lezzeti anlatacağım. Bundan yaklaşık 4 yıl önce sevgili arkadaşım Serpil'in düğünü için Gaziantep'e yolum düştü. Düğünden önceki gün ufak bir Antep turu yapalım dedik ve olmazsa olmaz duraklardan birine gittik. Kebapçı! İşte orda ortaya karışık kebap söyledik ve gelen kebabın yanında ufak miktarda bulgur pilavı vardı. O zaman aldığım tadı hiç unutmadım, kebaptan çok bir pilavsever olarak pilava bayılmıştım. O zaman nasıl yapıldığını sormak aklıma da gelmedi sonuçta Antep'teydik, illa ki vardır bir taktiği, odun fırınında yapılmıştır belki ben evde nasıl yapıcam diye fantastik düşünceler gelmişti aklıma :D 

Neden böyle bir mantık yürüttüğüme gelirsek, pilavın tadı isliydi. 4 yıl böyle geçti ve ben 2 ay önce bir televizyon programında firik pilavı yapılışına denk geldim. Sunucu yöreye özgüdür, isli bir tadı ve kokusu vardır diyince, adeta yıllar önce kaybettiğim ikizimi bulmuş gibi bir duygu kapladı bünyemi :D

Hemen sevgili Google'da araştırdım ve evet böyle bir bulgur var ve çeşitli tarifleri de verilmiş. Firik bulgur ise kısaca erken hasat edilen buğday başaklarının yakılarak elde edilmesiyle oluşuyor. Nerden alabileceğimi araştırdıktan sonra Migros'ta buldum ve 750 gr'lık paketine 13 tl vererek aldım. Paketi açtım ve o is kokusu... anlayamazsınız..:D Denemek amacıyla çok az bir salça katıp pişirdim. Ve sonuç; evet o pilav bu pilavdı. 4 yıllık hasret sona ermişti. İnternette birçok tarif var ama nohut veya et katılarak yapılıyor çoğu. Ben sade sevenlerdenim. O yüzden kendi tarifimi veriyorum. Sade olarak da yaptım ama normal bulgurla pişirince de aynı tada sahip oldu ve daha fazla aynı aroma ve tatta yemeğe sahip olmuş oldum.

Salçalı Firik Pilavı

  • 4 yemek kaşığına denk gelecek kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates/biber salçası
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı firik bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz

Zeytinyağını tencereye döküp hafif kızdırdıktan sonra incecik doğradığımız soğanımızı kavuruyoruz. Sonrasında salçayı koyup kavuruyoruz. Sonrasında sudan geçirdiğimiz bulgurlarımızı ve tuzu ekleyip kısa bir çevirdikten sonra suyumuzu koyup pişirmeye bırakıyoruz.

Afiyet olsun :)

Yorumlar