Ana içeriğe atla

Kayıtlar

ZADAR : BÜYÜLÜ ORTAÇAĞ ŞEHRİ

Yeni bir yere gidiyorsam otobüs yolculuklarını severim çünkü onlar da benim maceramın ve keşfimin bir parçası. Zagreb otobüs terminalinden 3.5-4 saat süren bir yolculukla Zadar otobüs terminaline ulaştım. Zadar’a yaklaştıkça Mart ayının soğuğu yerini daha yumuşak bir soğuğa bıraktı, çamlar palmiyelere dönüştü, bulutlar güneşle dansa başladı. Terminal eski şehre yakın, kalacağınız yer ve valizinize bağlı olarak yürüyerek gitmek mümkün ki ben bir sırt çantam olduğu için eksi şehrin hemen dışında kalan bölgedeki hostelime yürüyerek ulaştım. Otobüste şarj edebileceğim bir priz veya usb girişi  olmaması ve powerbankimi evde bırakmış olmam sonucu yüzde 5'teyken birden kapanan telefonum yönümü bulmamı aksatıp azıcık heyecanlandırsa da çözümü önüme çıkan ilk cafede oturup kahve içmekte buldum. Bir kahve söyleyip telefonumu şarja taktıktan sonra mekan sorumlusu ile' where are you from' muhabbeti gelişti. Kendisi Türkiye'de Konya'yı ziyaret etmiş iş için yıllar önce, ne işi

AGH / EVS Maceram

Merhabalar, Uzun bir aradan sonra bu kış deneyimlediğim Avrupa Gönüllü Hizmeti projemi anlatmaya geldim. AGH/EVS yeni adıyla ESC nedir diyorsanız aşağıdaki linki buraya bırakıyorum. http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-program%C4%B1/gen%C3%A7lik-program%C4%B1/%C3%B6%C4%9Frenme-hareketlili%C4%9Fi/avrupa-g%C3%B6n%C3%BCll%C3%BC-hizmeti 2018 yılının Kasım ayında çalıştığım yerden ayrıldım ve turizm sektöründe çalıştığım için yeni sezona kadar ara verip dinlenmeye karar verdim. Bu süreci nasıl değerlendirebilirim diye düşünürken, önceden beri bildiğim ama çeşitli sebeplerle başvurmayı ertelediğim Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerini araştırmaya karar verdim. Çünkü 5 ay sonra tekrar çalışacağımı biliyordum ve hem kendim hem de dünya için güzel şeyler yapmaya karar verdim. Gerek çeşitli web sitelerinde gerekse Facebook gruplarında yapılan kısa dönem proje çağrılarını inceledim ve ilk başvurumu yaptım. Hem istediğim aylar içinde hem de kısa dönem olacak şekilde bir tane beğendiği

Evde Yoğurt Yapımı / Homemade Yogurt

Bugün evde yoğurt yapmayı denedim ve biraz sulu da olsa güzel bir yoğurt çıktı ortaya. Pek çok uzman endüstriyel yoğurtların zararlı olduğunu, ev yapımı yoğurt yenilmesi gerektiğini söylüyor ama unuttukları nokta şu; özellikle büyük şehirlerde çiğ sütü nereden temin edicez, nasıl güvenicez? Ninelerimiz, dedelerimiz yapardı, hiç de bir şey olmazdı tutumu yanlış. Öncelikle bakteriler zamanla direnç gösteren organizmalar. Nasıl ki insanların hastalıklara karşı direnç gösterip hayatta kalması ve yaşam süresi uzadıysa, bakterilerde de böyle bir durum mevcut. Bir diğer konu, hastalıkların ya da ölümlerin gıda kaynaklı olabileceği ihtimalinin düşük olması. Bilim ilerledikçe bulunan mikroorganizmalar ve etkisi, konulan tanılarla birlikte bugün pek çok hastalığın gıda zehirlenmesi kaynaklı olabileceğini biliyoruz. Bu açıdan bazı değerlendirmeleri yaparken o günün koşullarını değerlendirerek yapmalıyız, tarihi olayları yorumladığımız gibi. Biliyorsunuz ki gıdalarda insan sağlığını teh

Yeşil Mercimek Yemeği / Green Lentil Recipe

Merhaba, Yeşil mercimek protein bakımından zengin, lezzetli ve sağlıklı bir yiyecek. Bu ve diğer gıdalarla ilgili bileşen değerlerini Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı'nda bulabilirsiniz.  http://www.turkomp.gov.tr/food-mercimek-yesil-kuru-157 Malzemeler: 1 gün önceden suda ıslatılmış 2 su bardağı yeşil mercimek Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 büyük boy kırmızı soğan 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı Tuz Karabiber Yapılışı: 1) Zeytinyağını tencereye dökün 2) Küçük küçük doğranmış soğanı yağda kavurun 3) Salçayı ekleyin 4) Mercimek, tuz ve karabiberi ekleyip 3 dakika kadar karıştırın 5) Üzerini örtecek kadar yani 2 su bardağı suyu ekleyip orta ateşte 20 dk pişirin. Afiyet olsun :) Hello, Green lentil is protein-rich, delicious and healthy food. You can find the component values on Turkish Food Composition Database. http://www.turkomp.gov.tr/food-lentil-seed-green-dried-156 Ingredients:  2 cups of gr

Kabin Memurluğu ile İlgili Merak Edilenler

Merhaba, Etrafımda ve internette hostes olmakla ilgili pek çok kişi bilgi arayışında ve yalan-yanlış bilgiler dolanıyor. Ben de merak edilenleri, bu yazımda toparladım. Peki nasıl? En yakın arkadaşlarımdan biri hostes - onların deyimiyle kabin memuru. Sürecin başından beri yan yanaydık ve birebir gözlem fırsatı buldum. İşin içine girmeden öğrenilmeyecek bilgileri de onun yardımıyla firma adı belirtmeden bu yazımda anlatıyorum. Soruların cevaplarını ben kendi üslubumla ve yorumumla verdim. 1) Nasıl başvuru yapılıyor ve ilk aşama ne? Havayolu firmaları gerek kendi web sitelerinde gerekse iş ilanı sayfalarında başvuru alıyorlar. Her firmanın kriterleri benzerlik gösterse de bazı noktalarda ayrılabiliyor. Örneğin THY'de minimum boy sınırı 160 cm iken, Atlas Global'de 165 cm, Sunexpress'de 155cm. Birkaç yıl önce sevgili arkadaşım da başvurusunu yaptı ve İngilizce sınavına katılması için SMS aldı. Firmanın genel merkezinde yazılı bir şekilde uygulanan İngilizce s

Karışık Kurabiyeler

Ah bu akşamlar yok mu, illaki çayın yanında ne yesek sorusu geliyor akla. Yememek gerekiyor hiç bir faydası yok katılan malzemelerin ama dışarda yemekten iyidir, kullandığımız malzemeler belli en azından. Bu arada ufak bir bilgi verelim. Şekerin ne kadar zararlı olduğu hepimizin malumu, alkol veya tütün gibi yasak olmamasının sebebi ise para. Dünyanın en büyük şeker pancarı ve şeker kamışı üreticilerinden biri ABD bu arada. Aradaki ilişkiyi bulunuz:) Linkte Dünya Gıda Örgütü'nün yıllara, ürünlere ve ülkelere göre istatistiklerini görebilirsiniz. http://www.fao.org/faostat/en/#data Şekeri azaltmak istiyorum ama yapamıyorum diyorsanız da bir film tavsiyem var, yardımcı olacaktır. That Sugar Film Şimdi tarifimize gelelim. Malzemeler: -1 yumurta -3-4 su bardağı un -1,5 paket kabartma tozu -1 paket vanilin -2 yemek kaşığı yoğurt -1 ya da damak tadınıza göre 1,5 su bardağı şeker veya pudra şekeri, ikisini de karıştırabilirsiniz evdeki malzemeye göre

Kakaolu Toz Pudingli Kek / Cocoa Pudding Cake

Selam, Evde duran kakaolu toz pudingi yapıcaktım ki aklıma böyle bir tarif geldi. Toz pudingten yalnızca 3 küçük kase puding çıkıyor ve kısa sürede bitiyor. Tarifler damak tadınıza göre yüzlerce şekilde yapılabilir. Ufak farklılıklarla kendi özel tarifinizi oluşturabilirsiniz. Tabi bu deneme-yanılma içeren bir süreç, sabırlı olmak gerekiyor :) Malzemeler: 2 adet yumurta 1su bardağı şeker 100 gr tereyağ ( ben biraz tereyağ, biraz margarin, biraz sıvı yağ kullandım.) 1 paket kakaolu puding (isteğinize göre muzlu, çilekli vb. deneyebilirsiniz.) 1 su bardağı süt 1,5 paket kabartma tozu 1 paket vanilin 2,5 su bardağı un Yapılışı: -Yumurtayı köpürene kadar çırpın. -Şeker ve erimiş yağı ekleyip biraz daha çırpın. -Pudingi ve sütü ekleyip homojen ve pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın. -Un, kabartma tozu ve vanilini ekleyerek bütün karışımı homojen hale gelene kadar çırpın. -Kek kalıbınızı yağlayın. Muffin şeklinde yapacaksanız muffin kağıdı

Un Helvası / Flour Halva

Merhaba, Bugün evde tatlı krizim tutunca pratik bir tatlı yapayım dedim. Tatlılar çok zararlı, tüketilmesi gerekmez ama bazen ufak miktarlarda yiyip kendinizi mutlu edebilirsiniz. Malzemeler: 100 gram tereyağ, tereyağ yoksa margarin, onu da istemezseniz sıvı yağ 1 su bardağı su 1 su bardağı süt 8 yemek kaşığı şeker 9 yemek kaşığı dolusu un 2 tatlı kaşığı pekmez Yapılışı: 1) Bir tencereye yağı alıp eritin.  2) Sonrasında unu ekleyip rengi kahverengi oluncaya kadar kavurun. Unu eleyip koyarsanız topaklanma daha az olur. 3) Diğer yanda başka bir tencereye su,süt ve şekeri alıp kısık ateşte pişirin ama kaynatmayın. 4) Yeterince kavrulan unun altı kapatıldıktan sonra kaynamaya yaklaşmış şerbeti yavaşça dökerek helvayı karıştırın. Renk ve hafif bir lezzet vermesi için pekmez ekleyip, un şerbeti iyice çekene kadar karıştırın.  5) Sonrasında servis edebilirsiniz. Hello, Today, you can make one of the traditional Turkish dessert wh

2017 Tatil Günlüğü : Marmaris 2. Bölüm

3.gün Bugün ise İçmeler Koyu'na gitmeye karar verdik. Anayoldan geçen dolmuşla 15 dk sonunda içmelere vardık. Ücretsiz boş bir alan bulmak mümkün değildi yine, her taraf işletmelerin attığı şezlong-şemsiyelerle doluydu. Her işletmeci kendi plajına çekmeye çalışıp satış yapmaya çalışıyordu, Marmaris'in güzelliğine yakışmayacak ilkel hareketler bunlar resmen. Sonunda bir tanesinde karar kıldık, yalnız bu sefer de yarım saatte bir birşey yiyip içer misiniz diyerek taciz edildik. Buranın denizi de merkeze göre güzeldi ama huzur yoktu işte. 2-3 saat sonra ordan kalkıp otelimize geçtik. Akşam 4 gibi Armi bizi alıp Gökova'daki meşhur tostçuya götürdü, orda tostumuzu yedikten sonra Akyaka'ya geçtik. Ördeklerin yüzdüğü, suyu buz gibi aynı zamanda berrak olan Azmak Nehri. Akyaka biraz daha sosyetik kesimin yerleşmiş olduğu bir semt. Plajı çok kalabalıktı. Sokaklarında ise cafeler ve satıcılar vardı, yani yazın tam turistler için. Öyle gizli kalmış cennet laflarına pe

2017 Tatil Günlüğü : Marmaris 1. Bölüm

Merhaba, Bu yazımda güzeller güzeli Marmaris'ten bahsedicem. Temmuz ayında tatil için gittiğim ve 6 gün geçirdiğim bu güzel ilçe koylarıyla kalbimi fethetti. Görülecek pek çok kültür güzelliği var ama ben deniz tatili yapmaya gittiğim için Marmaris ve çevresindeki yüzdüğüm koyları ele alacağım. Kültür tatilim için Belgrad yazımı okuyabilirsiniz :) http://www.marmaris.bel.tr/kategori/4/1/marmaris-te-yasam.aspx 1.gün Yaz döneminin en cafcaflı olduğu temmuz ayında, nispeten uygun fiyatlı uçuşumuz için arkadaşım Serpil'le ( benim için serpiliçkimi (: ) Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yolculuğumuza başladık. Varış noktamız ise Dalaman Havalimanı. Muğla'da Bodrum ve Dalaman olmak üzere 2 havalimanı var. Dalaman'dan Marmaris otogara ise Havaş'la vardık. Muttaş ile de gidebilirsiniz. http://www.dalaman.dhmi.gov.tr/havaalanlari/sayfa.aspx?hv=5&mnu=1147#.Wox2Kqhl_IU 1,5 saat süren yolculuğumuz sonunda Marmaris Otogar'a vardık ve sevgili Armağa